skip to Main Content
93.803.27.00 - Plaça Castells, 10 (Igualada) · secretaria.igualada@escolapia.cat

5 MINUTS X MI

Fes click aquí i consulta el calendari de l’activitat que realitzem diàriament

Cada matí, comencem el dia aturant-nos uns moments i dedicant una estona (entre 5 i 10 minuts) a parlar, reflexionar o debatre diferents temes. Nosaltres diem que són l’evolució dels clàssics “Bon dia, pregàries, etc”.

Les temàtiques que toquem són diverses però sempre fomenten una actitud reflexiva, compromesa, crítica, d’interioritat, de respecte, d’autoconeixement, de conscienciació ambiental, de cultura i actual.

Diàriament despleguem els 5 minuts per mi a partir de 1r d’ESO fins a Batxillerat i PFI inclosos. Un dia a la setmana, els dimecres, els 5 minuts també els fan a primària.  Aquell dia el valorem molt positivament ja que tots els alumnes, grans i petits, reflexionen al voltant del mateix tema. 

CELEBRACIONS

Al llarg del curs duem a terme diverses celebracions. En totes elles, a banda de poder tenir un caire lúdic o festiu, sempre busquem donar significat a allò que estem celebrant i que així ho percebin els nostres alumnes. Alguns exemples de celebracions són:

  • Celebració d’inici de curs; on ens donem la benvinguda i presentem el lema que ens acompanyarà al llarg del curs
  • Diada de sant Josep Calassanç: celebrem la diada del nostre fundador amb activitats lúdiques compaginades amb activitats de coneixença de la vida i obra de Calassanç.
  • Celebració de Nadal: Aprofitem els dies previs a les vacances per recordar el significat del Nadal, fem activitats solidàries com els partits de futbol solidaris entre professors i alumnes de batxillerat, fem la venta de pastissos solidaris fets pels alumnes de 3r, 4t d’eso i PFI, paradetes dels alumnes de la Peça guanyar diners pel seu projecte, etc
  • DENIP: Dia escolar de la no-violència i la pau. Cada any fem una activitat comuna totes les escoles pies de Catalunya (banderoles tibetanes, la càpsula del temps, la farmaciola per a la salut i la pau,…)
  • Diada Solidària: Consisteix en una diada de caire lúdic on l’objectiu és participar activament en alguna causa benèfica. Els últims anys, com que l’escola estem agermanats amb les escuelitas de tareas de Mèxic, dediquem la jornada a donar visibilitat a aquest agermanament i a recollir diners per contribuir a la causa.
  • Celebració de final de curs: Abans de despedir-nos, dediquem un moment a fer balanç del curs i recordem què hem après i en quines coses ens quedem del curs viscut.

LEMA DEL CURS

Una sèrie de circumstàncies van propiciar que el darrer trimestre del curs passat les mascaretes deixessin de ser obligatòries a l’escola. Per fi podíem tornar-nos a veure la cara sencera, els somriures sobretot. Tots vam comprendre que es tractava d’una gran millora pel que fa a les relacions interpersonals.

Recuperar els somriures, per poc que hi pensem, ens fa adonar que comporta actituds positives cap als altres, ganes de teixir xarxa social, de ser propers, ben lluny del tancament i de la por als altres que vam haver d’entomar sobretot en els moments pitjors de la pandèmia.

La veritat és que els virus no són els únics adversaris del somriure. Sovint les presses, els nervis i neguits de cada dia, les pors a qui és diferent de nosaltres, i altres molts elements, ens dificulten o impedeixen oferir als altres aquest regal gratuït que és el somriure.

Precisament per això som conscients que els somriures són també una tasca a fer. «Construïm somriures», ens diem, ben convençuts que depenen de nosaltres, de la nostra decisió i de les nostres ganes de fer entre tots una convivència millor. No es tracta d’ensenyar les dents, en un riure forçat. Quan somriem és tota la persona que s’esponja, s’entendreix, es fa més humana. És un petit o gran esforç que ens obre les portes de les altres persones. És com estendre un pont cap a l’altre. És un intent d’entendre la persona com és, vista de prop, amb bons ulls, sense manies ni idees prèvies.

Quantes coses s’amaguen al darrere d’una cosa aparentment tan simple com és somriure. Quan somriem, els ulls brillen, el cor s’accelera, tota la persona vibra i viu. Ens sentim humans, ben lluny de la fredor dels robots. Els somriures són el medi on poden arrelar i créixer unes veritables relacions entre persones.

Comencem un curs nou i se’ns ofereix la possibilitat de portar a la pràctica diària totes aquestes idees. Cada dia conviurem durant hores, moltes al cap de l’any. Cada persona, en la seva diferència, es mereix el do i regal del nostre somriure. Fem-nos el ferm propòsit de no defraudar ningú: construïm somriures, que tots hi sortirem guanyant molt.

Bon curs 2022-2023!

VOLUNTARIAT A 1R DE BATXILLERAT

En el marc de l’assignatura de Cultura Religiosa – Acció social es dóna l’oportunitat a tot l’alumnat de 1r de Batxillerat de realitzar una acció solidària al llarg del curs. Al començament de curs escolar, després d’haver fet una anàlisi de diverses problemàtiques del nostre entorn, els alumnes dissenyen un projecte de voluntariat amb el compromís de realitzar-lo. Gràcies a aquests projectes els alumnes coneixen el teixit associatiu d’Igualada i el seu entorn.

Back To Top